Yksinkertaisuus on kaunista ja toimivaa

Tällä kertaa paneudumme kotisivujen maailmaan, tarkemmin ottaen niiden designien yleisimpiin ongelmiin jotka usein liittyvät niiden monimutkaisuuteen. Yksinkertaisesti ja ytimekkäästi sanottuna yksinkertaisuus on kaunista ja toimivaa, eikö vain? Kukapa haluaisi mennä etsimään tietoa tai palveluita kotisivuilta jotka on rakennettu niin monimutkaisesti, ettet edes tiedä oletko itse asiassa oikeilla sivuilla. Mitä yksinkertaisemmin sivut on rakennettu, sitä parempi. Tämä on hyvä pitää nyrkkisääntönä aina kotisivujen suunnittelua ja toteutusta varten.

On erittäin yleistä että kotisivujen kasvun myötä ne muuttuvat monimutkaisemmaksi ja vaikeaselkoiseksi. Tämä pystytään korjaamaan tai ainakin ehkäisemään sillä että sivut suunnitellaan jo alusta alkaen yksinkertaisella konseptilla. Navigaation sisälle voidaan rakentaa jatkoa varten vaikka millä mitalla sisältöä, mutta itse index eli etusivu, navigaatio, mahdolliset mainokset, header (sivun yläosassa oleva palsta jossa on usein joku sivustoa esittävä kuva ja yrityksen logo) on hyvä asetella ajatuksen kanssa, että ne ovat helposti löydettävissä, eikä niitä ole tuupattu minne sattuu ajattelematta lopputulosta.

Kun kotisivujen designia lähdetään suunnittelemaan, on hyvä ajatella asiaa kuluttajan eli vierailijan näkökulmasta (varsinkin jos kyseessä on markkinointitarkoitukseen tehdyt sivut). Kuluttaja haluaa hienot, yksinkertaiset ja toimivat sivut, voidaan siis puhua että vierailijat ovat erittäin vaativia. Onhan tämä ihan normaalia, halutaanhan sitä joka paikassa kunnollista palvelua ja yleisilmettä. Mietitään että Juuso niminen asiakas menee vierailemaan etsimänsä yrityksen sivuilla, mutta hän alkaa jo alkuvaiheessa katsastamaan kahteen kertaan tuliko hän oikeaan paikkaan? Yritys on teettänyt sivut jonkin lukiolaisen koulutyönä ja työnjälki on myös sen mukaista, yläpalkista ei saa erotettua firman logoa, navigaatiopalkki huutaa monimutkaisuuttaan (ei mitään logiikkaa) ja itse sisältöä on vaikea erottaa koko paketista. Useimmiten kun yritys tilaa kotisivut esimerkiksi mainostoimistolta, jälki on myös sen mukaista, mutta kyllähän se maksaa yllättävän paljon. Nykyään on erilaisia palveluita joilla voidaan itse kätevästi rakentaa sivut, designien pieniä detaljeja myöten. Jos luet artikkeliamme siinä tarkoituksessa että haetkin vinkkiä tuleville sivuillesi, suosittelemme sinua tutustumaan ohjelmistoon nimeltä WordPress (joka vaatii kyllä hieman osaamista jo ennestään). Jos et ole lainkaan perillä mitä esimerkiksi HTML / CSS / JS / PHP ynnä muut vastaavat ovat, suosittelemme sinua menemään jollekin palveluntarjoajalle jonka kautta saat tehtyä sivut edelleen vielä helpommin. Google avittaa tässä vaiheessa hakusanalla helpot kotisivut tai vastaavaa. Usein valmiilla kotisivupakettien tarjoajille (esim. kotisivukone) on satoja, ellei tuhansia valmiita design pohjia joista voit itse valita, ja tokihan näitä voi muokata sitten halunsa mukaan (kaikkien henkilökohtaisen osaamisen rajoissa).

Useat sivustot joilla on tuhansia kävijöitä päivittäin omaavat erittäin laaja-alaiset mainostuskampanjat ja tekevät tällä ruhtinaallisen kasan rahaa. Vierailetpa sitten millä tahansa isolla iltapäivälehden sivulla, löydät asiaa ja materiaalia niin paljon että silmiä kirvelee. Tähän päälle vielä kymmenet eri banneri mainokset jotka pyörittävät erilaisia animaatiota ja flasheja. Koko sivuston taustalla oleva iso mainos sekoittaa pakkaa entisestään. Eipä hätää, nämä kaikki turhuudet saa blokattua adblock nimiselle sovelluksella joka asennetaan Internet selaimesi lisäosiin. Se piilottaa kaikki mahdolliset mainokset ja kotisivujen selaamisesta tulee huomattavasti miellyttävämpää. Onhan toki ihmisiä jotka pitävät mainoksista ja hamuavat palveluiden sekä tuotteiden perässä juurikin niiden ansiosta. En kuitenkaan usko että nämä henkilöt eksyvät edes lukemaan tätä artikkelia, eli edellä mainittu adblock vinkki ei tule pilaamaan heidän elämäänsä.

 

Tässä olikin tämänkertainen artikkelimme, toivon mukaan sait siitä kipinää inspiraatioille. Toivotamme sinulle oikein hyvää päivän jatkoa!