WordPress on Internetin suosituin sisällönhallintaohjelmisto

Matt Mullenwegin ja Ryan Borenin kehittämä WordPress sisällönhallintaohjelmisto on niittänyt matkansa aikana aivan huikean suosion. WordPress eli WP on tämänhetkisistä vastaavista ohjelmistoista koko Internetin suosituin. Vuoden 2015 alussa teetetyn tutkimuksen mukaan lähes neljännes kaikista maailman suosituimmista Internet sivustoista käytti WordPress sisällönhallintaohjelmistoa. Voidaan siis puhua todella massiivisesta suosiosta.

Kehitys alkoi vuonna 2013 ja WordPressin syntyperä juontaa juurensa blogien maailmasta, sillä jo edesmennyt blogeja tuottanut b2/cafelog niminen palvelu on toiminut WordPressin innoittajana. b2/cafelogin pääkehittäjänä toimi Michel Valdrighi niminen henkilö, kiitokset hänelle loistavasta alustustyöstä, sillä ilman sitä WordPressiä ei ehkä olisi olemassa? Ja onkin mielenkiintoista miettiä, millä WordPress olisi korvattu jos sitä ei olisi koskaan kehitelty? Luultavasti jollain vastaavalla ohjelmalla, mutta voin kertoa kokemuksen syvällä rinta äänellä että tästä ei sisällönhallintaohjelmisto voi enää parantua. Eli kuten aiemmin jo mainitsinkin, WP on juontanut juurensa blogeista, se itse asiassa kehiteltiin alussa ainoastaan blogeja varten. Suurempien kotisivujen tekeminen haluttiin mahdollistaa laajan ohjelmistopalvelun avulla ja tästä kehittäjät saivatkin idean. Ohjelmiston potentiaalia haluttiin hyödyntää entisestään ja vuonna 2005 pääkehittäjä Matt Mullenwegin muiden kehittäjien avustuksella (Ryan Boren, Matt Mullenweg, Peter Westwood) alkoi viemään WordPressiä enemmän sisällönhallintajärjestelmän suuntaiseksi. WordPressiin lisättiin uusien versioiden myötä niin sanottuja staattisia sivuja sekä sen ympärille rakennettiin kokonaan uusi paneeli jonka kautta sivustoja voitiin rakentaa sekä päivittää. Mukaan otettiin myös lisäosien asennus mahdollisuus ja nykyään lisäosia (eli plugineja) on olemassa jo yli 36 tuhatta kappaletta. Voit käydä tutustumassa ja selailemassa näitä lukuisia plugineja WordPressin viraillisilla kotisivuilla: WordPress.org/plugins/. WordPress on käyttäjilleen täysin ilmainen, sitä kutsutaan niin sanotuksi avoimen lähdekoodin ohjelmistoksi. Useat lisäosat eli pluginit ovat kuitenkin maksullisia, sillä niitä työstää myös ulkopuoliset tahot. WP on koodattu PHP ohjelmointikielellä ja se käyttää MySQL tietokantaa pohjanaan. Aikojen saatossa ohjelmistossa on ollut puutteita vakauden ja toimivuuden suhteen, mutta nykyään WordPressin kehitys on jo niin pitkällä että ongelmia ei juurikaan enää ilmene.

Mitenkä tämä mielenkiintoinen ohjelmisto sitten toimii ja kuinka sen saa käyttöönsä? Useat web-hotelleja tarjoavat yritykset myyvät pakettina domainin ja FTP tilat joihin on jo valmiiksi asennettu WordPress ohjelmisto. Jos huomaat että web-hotellin hallintapaneelista ei kuitenkaan WP:tä löydy, sen voi asentaa erikseen lataamalla viimeisimmän version wordpress.org:sta, tarkemmat ohjeet asennukseen on saatavilla myöskin WP:n omilta sivuilta (englanniksi). Jos kaipaat asennusapua suomeksi, käytä Googlea, sieltä löytyy useampikin artikkeli asiaan liittyen. Kun WordPress on asennettu käyttövalmiiksi, sinun tarvitsee ainoastaan kirjautua hallintapaneeliin josta löytyy erittäin selkeät ohjeet kuinka sivustoa lähdetään rakentamaan. Valmiita sivupohjia on tarjolla tuhansittain joista voit valita mieleisesi. Pystyt rakentamaan sivuston vaivatta kuinka laajaksi haluat, oli kyseessä sitten yksinkertainen blogi, isompi foorumi, yksinkertainen markkinointisivusto yritykselle tai jotain muuta vastaavaa, onnistuu se vain muutamilla klikkauksilla. Kaikki lisäosat on valmiiksi rakennettu ja sinun ei tarvitse koskea itse lähdekoodiin lainkaan. Toki kaikkea voi muokata lähdekoodistakin, mutta tähän vaaditaan jo hieman enemmän osaamista. Jos siis olet ajatellut tekeväsi omat kotisivut tai blogin, suosittelen lämpimästi käyttämään WordPressiä. Se on vaivaton, helppo, ilmainen, suosittu ja vielä paljon muuta. Lisäksi se on optimoitu Googlen kanssa toimivaksi, sillä kaikki materiaali mitä sivuilta löytyy rekisteröityy myös Googlen hakukoneeseen, jolloin ihmisillä on helpompi löytää sivustollesi.