Jolla Oy

Jolla Oy on suomalainen startup-yritys, joka kehittää Sailfish OS -mobiilikäyttöjärjestelmää ja sitä käyttäviä laitteita. Jolla julkaisi samannimisen matkapuhelimen vuonna 2013. Jolla kehittää myös vastaavaa taulutietokonetta. Perustettaessa yrityksen henkilökunta koostui pääosin Nokian entisistä työntekijöistä. Sailfish perustuu Nokian hylkäämään MeeGo -nimiseen Linux -käyttöjärjestelmään. Heinäkuussa 2015 Jolla ilmoitto keskittyvänsä Sailfish OS -käyttöjärjestelmän tekemiseen ja siirtävänsä laitevalmistuksen erilliseen yhtiöön. Jolla Oy:n pääkonttori sijaitsee Nokian entisissä tiloissa Helsingin Ruoholahdessa, ja sen lisäksis illä on tutkimus- ja kehitysyksikkö Tampereella. Yrityksen toimitusjohtaja on Antti Saarnio.

jolla puhelin sailfish suomi startup

Sailfish-alusta esiteltiin ensimmäisen kerran Slush -tapahtumassa Helsingissä 21. marraskuuta 2012. Sailfish OS muodostuu Meegon Merhaaran peruskomponenteista, jonka päälle on rakennettu Jollan Qt Quick ja QML -kirjastoihin perustuva käyttöliittymä. Jotta Sailfishia voidaan käyttää oikeassa laitteessa, laitevalmistajan pitää toteuttaa alustalle vielä laitekohtainen sovitus sekä mahdolliset omat muutoksensa käyttöliittymään.

Matkapuhelinoperaattori DNA on kertonut olleensa mukana Jolla -älypuhelimen tuotekehityksessä ja toi sen myyntiin ainoana operaattorina Suomessa ja ensimmäisenä maailmassa. Helmikuussa 2016 intialainen Intex -puhelinvalmistaja ilmoitti tuovansa myyntiin Aqua Fish -nimisen Sailfish -alustaa käyttävän puhelimen. Puhelin näyttää ulkoisesti ensimmäiseltä Jolla -puhelimelta, mutta on hieman isompi, siinä on neliydinprosessori, 2GB muista ja 5’’:n, 1280×720 pikselin resoluutiolla varustettu näyttö.