Bittium – tulevaisuuden suunnannäyttäjä?

bittiumin-logo

Bittium Oy on oululainen yritys, jonka erikoisalaa on turvallisuuteen keskittyvien viestintä- ja liittyvyysratkaisuihin liittyvien kehitysprojektien parissa. 30 vuotta toiminut firma on hankkinut itselleen laajan asiakaspohjan, johon kuuluvat yhtiön referenssien mukaan muun muassa korkealuokkaisista hisseistään tunnettu Kone, terveysalan jätti GE Healthcare, Nokia sekä urheiluvaatevalmistaja Adidas. Yhtiö on listattu Helsinkin pörssin päälistalla.

Aiemmin Elektrobitin nimellä tunnettu yhtiö vaihtoi nimeään heinäkuussa 2015, kun sen Automotive-liiketoiminta myytiin saksalaisille Continentalille. Kauppa oli merkittävä muutos yhtiön strategiseen linjaukseen. Tällä hetkellä yrityksen liikevaihto on n. 60 miljoonaa euroa vuosittain, mutta yhtiö on kertonut odottavansa yli 10 prosentin vuosittaista kasvua liikevaihtoonsa.

Tough mobile -älypuhelin mullistaa markkinat?

Bittiumin erikoistuotteena on viranomais- ja puolustusmarkkinoille kehitetty Tough mobile -älypuhelin, jonka tarkoituksena on olla kestävä ja korkean tietoturvan tason älylaite. Sitä tuotetaan ja kehitetään Suomessa. Asiakaskuntaan kuuluu muun muassa Suomen Puolustusvoimat, joka on tilannut laitteita maailmalle. Vaikka laitteita ei ole toistaiseksi mennyt merkittäviä määriä, kohdistuu niihin kyberturvallisuuden megatrendin hallitessa merkittäviä odotuksia. Yhtiö korostaakin, että kotimaisen puolustusjoukon referenssi on sille erittäin tärkeä kansainvälisten kauppojen kannalta.

Terveysteknologia toimii uutena ajurina

Bittium on niin ikään vahvasti mukana terveysteknologiassa, johon liittyvää strategiaa yhtiö vahvisti kahdella hiljattain suoritetulla yrityskaupalla, kun se osti kuopiolaisen Mega Elektroniikan ja MegaKoton viime syksynä. Se on kehittänyt useita ratkaisuja muun muassa neurotieteiden parissa. Tällaiset innovaatiot voivat olla tulevaisuuden kannalta erittäin mullistavia, sillä sairaanhoidon povataan siirtyvän yhä vahvemmin ja vahvemmin ihmisten kotiin, jossa hoitoa järjestetään etänä. Alan markkinat ovatkin valtavat, ja sen kärkipäässä kulkee Suomi. Sektorin vienti kotimaastamme on kasvanut rajusti, sillä yhteenlaskettu kokonaisarvo ylitti maagisen kahden miljardin rajan alkuvuodesta.

Mukaan hävittäjäbisneksiin?

Suomen valtio on ilmaissut kiinnostuksestaan uudistaa Puolustusvoimien hävittäjäkantaa tulevina vuosina. Bittium on niin ikään toiminut alan parissa, ja yrityksen toimitusjohtaja Hannu Huttunen kommentoikin yrityksen kiinnostusta jo viime syksynä. Jos kauppa osuisi yhtiön kohdalle, siirtäisi se sen toiminnan täysin uuteen mittakaavaan.